Unohtakaa Mars, osa 2

En ole pitkään aikaan bloggaillut. On ollut muka kiire. Viimeksi tein nolohkon kirjoitelman, jossa vaahtosin yhdestä vakioaiheestani eli kuinka älytöntä on edes ajatella Marsin valloitusta. Jos joku ei halua kuunnella paasaustani, ei kannata kuulteni edes mainita nimeä Elon Musk tai muita avaruuteen havittelevia miljardöörejä nimeltä.

No, eilen sain suoritettua loppuun erään työtehtävän, joka oli verottanut energiaani. Sen kunniaksi aloin valmistautua toiseen. Sen suorittamiseksi minun on luettava kasa ekokirjoja. Tartuin hetken pähkäiltyäni Sami Keton Enemmän kuin sapiens – kirjaan. Keto sai minut heti puolelleen, koska hän on yhtä ”Marsvastainen” kuin minä. Hänen perustelunsa ovat vain vankemmalla tietopohjalla.

Tässä kooste Sami Keton perusteluista, miksi Mars on syytä unohtaa:


1. Meille tärkeät bakteerit saattaisivat tuhoutua Marsissa tai vähintäänkin monimuotoisuus heikkenisi.

Me ihmiset emme ole koskaan olleet yksilöitä, eivätkä ole olleet edes meressä lilluneet esi-isämme, esim. yksisoluiset aitotumalliset. Meidän elämämme on aina riippunut bakteeriseuralaistemme varassa. Mutta bakteeriyhteisö ei menesty elinympäristövajeessa, kuten kansainvälisellä avaruusasemalla, joka sentään seilaa maan kiertoradalla, eikä kunnon avaruudessa. Avaruudessa oleilun on huomattu heikentävän mikrobiomiamme. Aineenvaihdunnan ja ruoansulatuksen heikennyksen lisäksi mikrobiomilla uumoillaan olevan vaikutusta myös pollaan.


2. Tarvitsemme elinympäristön moninaisuutta ja maan vetovoimaa.

Suora lainaus Ketolta:”Ihminen eliönä on kehittynyt useiden miljoonien vuosien ajan juuri tietynlaisessa ympäristössä ja esimerkiksi juuri tietynlaisessa painovoimassa.” Avaruuden painottomuudessa ihmisen lihakset ja luut heikentyvät. Sen vuoksi kv-avaruusasemalla astronautit ja kosmonautit joutuvat kuntoilemaan päivittäin.


3. Jo matka Marsiin on haaste.

Edellä mainitut ongelmat ilmenevät tietysti jo matkalla Marsiin. Ilman maapallon magneettikenttää, joka suojaa kosmiselta säteilyltä, matkaajat altistuvat säteilylle. Matka on kuin pitkä koronaeristys ja voi sen vuoksi aiheuttaa psykologisia haasteita. Nämä kaikki matkan aikaiset ongelmat vain pahenevat itse Marsin kamaralla.


4. Mars on myrkyllinen ja jäinen helvetti.

Jos Marsiin matkannut joutuisi jostain syystä Marsin kamaralle ilman suojavarusteita eli Marspukua, hän kuolisi hetkessä.  Marsin matalassa ilmanpaineessa veri alkaisi kiehua ja kuolema tulisi sekunneissa. Jos unohdetaan ilmanpaine ja keskitytään Marsin ilmakehään, joka on 95 % hiilidioksidia, niin kuolemaa joutuisi odottelemaan jokusen minuutin. Jos unohdetaan nämä, niin onhan Marsissa muutakin kohtalokasta, kuten 63-153 asteen pakkasia ja myrkyllistä pölyä. Tietysti myös säteily on tappavaa, joskin se tappaa hitaammin.

5. Marsin maankaltaistaminen (terraformaatio) ei onnistu.

Jos ajatellaan, että hankala ilmanpaine pitäisi saada maan ilmanpaineen kaltaiseksi, pitäisi se suurentaa 180 kertaisesti.  Suurentaminen voisi onnistua pumppaamalla hiilidioksidia, mutta ai niin, sitähän on jo Marsissa 95 prosenttia.  Marsissa ei ole myöskään riittävästi mineraaliresursseja, joiden avulla saataisiin ihmiselle sopiva kasvihuoneilmiö aikaiseksi. Mineraaleja kyllä löytyy avaruudessa kiertelevistä asteroideista ja komeetoista. Ehkäpä aina kekseliäs ihminen voisi houkutella niitä törmäilemään Marsiin. Tosin idea taitaa olla tuhoon tuomittu, koska niitä tarvittaisiin tuhansittain. Ja idea vaikuttaa rehellisesti sanoen aika riskialttiilta.

6. Meillä on tosi vähän dataa avaruuden vaikutuksesta ihmisen terveyteen ja sekin vähä on masentavaa.

Jospa laskeuduttaisiin lopuksi Marsin pinnalta kansainväliselle avaruusasemalle, josta meillä on sentään kokemusta ja tutkimustakin.  Sieltäkään meillä ei ole kovin pitkäaikaista tutkimusaineistoa, sillä kukaan ihminen ei ole oleskellut avaruudessa täyttä kahta vuotta. Tiedämme kuitenkin, kuten olen aiemmin todennut, että mikrobiomi heikkenee ja osteoporoosi uhkaa. Meillä on kuitenkin myös mielenkiintoinen kaksoskoe. Identtiset astronauttikaksoset ovat olleet koe-eläiminä.  Kaksosista Scott lähti vajaan vuoden lennolle, kun taas Mark-veli jäi maankamaralle.  Ennen Scottin lähtöä tehtiin erinäisiä testejä ja maahan paluun jälkeen testausta on jatkettu. Scott parka ei enää pärjää kognitiivisissa testeissä kuin ennen.  Testitulokset eivät ole palautuneet avaruusmatkaa edeltävälle tasolle. Mark on nyt se fiksumpi veli, kun ennen olivat tasoissa. Sorry Scott!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *