Ilmastoaktivismia numeroilla: Olisiko se tai onko koskaan ollutkaan tehokasta?

Viime viikonloppuna joku kysyi (en muista kuka, koska en tunne häntä),  että jos mielestäsi Elokapinan ja tomaattikeiton heittelijöiden ilmastoaktivismi on vääränlaista, millaista sen sitten pitäisi olla? Joku vastasi (en muista kuka, koska en tunne häntä), että hän kaipaisi numeroita.  Ihmettelin, että eikö niitä numeroita, tilastoja ja simulaatioita ole tykitetty silmillemme ja aivoillemme jo vuosikymmeniä. Kun ne eivät ole menneet ihmisten tajuntaan, on ryhdytty vaatimaan toimintaa ja tunteisiin vetoamista.

Jos kuitenkin numerotietoa kaipaa, niin sitä löytyy ymmärrettävässä muodossa mm. Mikko Pelttarin kirjasta Lämpenevä maa: ilmastolukutaidon käsikirja:

  • ihmiskunta on lisännyt hiilidioksidia ilmakehään teollistumisen alun, eli 1700-luvun puolivälin jälkeen yli puolitoista triljoonaa (eli tuhatta miljardia) tonnia. 
  • nykyisin maailman hiilidioksidipäästöt ovat 40-50 miljardia tuhatta kiloa eli gigatonnia vuodessa
  • vuoden 2019 maailmanlaajuiset päästöt olivat suuremmat kuin yhdenkään aiemman vuoden
  • Hiilestä osa pysyy ilmakehässä vuosikymmenistä satoihin vuosiin,  merkittävä osa voi kiertää ilmakehässä vielä tuhannen vuoden kuluttua. Tästä seuraa, että hiili kertyy ja pysyy pitkään ilmakehässä. Tämän vuoksi päästövähennys viime vuonna on tehokkaampi kuin päästövähennys ensi vuonna, sillä jälkimmäisessä tapauksessa hiili ehtii lämmittää ilmastoa kaksi vuotta pidempään.

Hiilidioksidi estää lämpöä karkaamasta avaruuteen, mistä johtuu sen lämmittävä vaikutus. Puhutaan kasvihuoneilmiöstä. Hiilidioksidi ei toki ole ainoa kasvihuonekaasu, mutta merkittävin sen pitkäikäisyyden vuoksi. 

  • tämän hetkinen ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on n. 420 ppm (miljoonasosaa)
  • ennen teollistumisen alkamista se oli n. 280 ppm
  • jääkaudella pitoisuus vaihteli 180-240 ppm:n välillä
  • jääkausi taittui n. 80 ppm:n vuosivauhtia 7000 vuoden aikana eli 60 kertaa hitaammin kuin nykyinen lämpeneminen tapahtuu
  • arvioidaan, että jääkaudella maapallon lämpötila oli reilut viitisen astetta matalampi kuin nyt

Ps. Kursiivilla merkityt ovat suoria sitaatteja Pelttarin Lämpenevästä maasta. Muut virkkeet ovat minun muokkaamiani.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *